De Gouden Ludo is een jaarlijkse onderscheiding voor gezelschapsspellen en werd in het leven geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De jury bestaat uit de spellenclubs die deel uitmaken van de Forum-federatie en twaalf andere spellenclubs uit Vlaanderen.

Het coöperatieve spel Pandemie van QWG Games is de winnaar van de eerste editie van deze nieuwe spellenprijs. In het spel moeten de spelers samenwerken en door middel van overleg, strategie en planning trachten de wereld te verlossen van een snel verspreidend virus. De drie andere genomineerden voor de Gouden Ludo 2009 waren Dominion (999 Games), Keltis (999 Games) en Snow Tails (Asmodee).

Als je het winnende spel of één van de andere genomineerden wil uitproberen, kom dan op zaterdag 28 of zondag 29 november naar Spel 2009 in Broechem.