Spijtig genoeg moeten we nog te vaak vaststellen dat veel te veel mensen niet weten wat onze hobby precies betekent. Ze denken dat het spelen van spellen iets is dat is voorbehouden voor kinderen en dat we nog steeds de slaaf zijn van de dobbelsteen, die ons uren en uren aan de tafel ketent. Daarom zijn we op Spelwereld.be een lessenreeks gestart die nieuwelingen op een ludieke manier kan inleiden tot de wereld van het betere gezelschapsspel. Ook op deze blog zullen we de verschillende lessen plaatsen vanaf ze beschikbaar zijn. Als je dus iemand kent die je wil introduceren, stuur ze dan zeker naar hier! Vandaag starten we met les 1.

Les 1: Vergeet de klassiekers! Reset je geheugen en start opnieuw zonder vooroordelen.

Als je een liefhebber bent van gezelschapsspellen heb je het zeker al meegemaakt. Men vraagt wat je hobby’s zijn en je geeft als antwoord “Ik speel graag wel eens een gezelschapsspelletje”. Eigenlijk wilde je zeggen “Ik ben totaal verslaafd aan gezelschapsspellen. Ik sta er mee op, val in slaap met een spelregelboekje in de hand en als ik een nieuw spel heb brand ik van verlangen om het open te maken en de geur op te snuiven”, maar je wilde het niet erger maken dan het al is. Als reactie op je antwoord zie je het gezicht van de vragensteller enkele vreemde bewegingen maken (let vooral op de ogen en het voorhoofd), want dat had hij niet verwacht, vooral niet dat je dit nog publiek durft verkondigen ook. Meestal komt er dan na enkele ogenblikken een reactie in de trend van “Ah ja,…” en dan is het nog even wachten op die zo gevreesde aanvulling “…ik heb een tijdje geleden ook nog eens een spelletje Monopoly gespeeld…” en om het compleet te maken volgt er nog “… met de kinderen”.

Hierop betaal ik ze dan liefst met gelijke munt terug. Nu is het mijn beurt om mijn voorhoofd te fronsen, mijn oogballen naar alle hoeken te laten rollen en dit allemaal terwijl ik een braakreflex moet onderdrukken die onvermijdelijk volgt op het aanhoren van het woord “Monopoly”. Na dit onvermijdelijke voorspel kan dan het echte gesprek starten en kan ik vertellen dat ik sinds mijn kindertijd geen Monopoly meer gespeeld heb en dat ik het vooral bij de modernere generatie spellen hou waar strategie en tactiek de bovenhand halen op het geluk. “Ah zoiets als Risk dus” is dan nogal vaak het antwoord. “Neen, want een heel spel lang dobbelstenen rollen kan ik moeilijk strategie en tactiek noemen” zeg ik dan. “Maar hoe kan je nu een spel spelen zonder dobbelstenen, beslis je dan gewoon wie er een gevecht wint of hoeveel vakjes je vooruit gaat?”. Eigenlijk ben je dan met dit tweede deel van het antwoord al een beetje tevreden, want hiermee geeft hij de aanzet tot een eigen wilsbeschikking, je eigen keuze, iets wat de nieuwe spellen kan onderscheiden van de klassieke spellen, waarbij de dobbelsteen almachtig was en willekeur over de speltafel heerste. Het eerste deel van het antwoord is echter nog zorgwekkend.

Om het even duidelijk te stellen. NEEN, een dobbelsteen is niet noodzakelijk voor een spel, het is dikwijls zelfs een slecht voorteken. Het is niet de eerste keer dat een spellenliefhebber een nieuwe speldoos opent en bij het waarnemen van de dobbelstenen in paniek begint te gillen alsof hij net de meest angstaanjagende spin langs zijn been in zijn broekspijp ziet kruipen. Toch blijft het een schokkende vaststelling voor velen. Als je hun blik bekijkt op het moment dat je de mededeling doet dat het een grote minderheid is van de spellen die nog gebruik maakt van dobbelstenen, dan denk je in jezelf dat de mensen vroeger ongeveer zo’n blik moesten gehad hebben als men verkondigde dat de aarde rond was.

Als ze echt hardnekkig proberen vol te houden tot ze een spel geraden hebben, dan is zoiets als Stratego in deze fase een zeer populaire gok geworden. Als we even familieraad spelen en we het vragen aan 100 Vlamingen is dat zeker één van de topantwoorden, samen met Scrabble, Schaak en Dammen. Enkelen komen al kortbij omdat ze ooit iets opgevangen hebben over “De Kolonisten van dingeskes of zoiets”, maar verder komen ze nooit. Hierbij zou ik dan ook een oproep willen doen aan Ben Crabbé om De Kolonisten van Catan eindelijk eens te spelen en op te houden met telkens te vragen dat zijn deelnemers dit spel kennen, als ze vertellen dat ze graag spellen spelen. NATUURLIJK kennen ze dat, maar zelden spelen ze het, iets wat Ben duidelijk niet begrijpt, maar daarover heb ik het nog wel eens in een andere bijdrage.

Velen geven het dan op en stellen je eindelijk de vraag “Welke spellen speel jij dan?”. En dan komt het antwoord waardoor ze je vol onmacht zullen aanstaren “Ik speel over het algemeen wel graag Caylus en Puerto Rico, maar momenteel is Agricola ook vrij populair. Een spelletje Sint-Petersburg, Ticket to Ride of Maharadja sla ik ook zelden af en het wordt bovendien nog eens dringend tijd dat we El Grande en De Vorsten van Florence uit de kast halen. Gegarandeerd krijg je dan “euh, daar ken ik er geen enkele van”. Ik geef hen dan dezelfde raad als dat ik jou ga geven als je hier geen enkel spel van moest kennen en dat is: Vergeet alles wat je al kent van gezelschapsspellen en start onmiddellijk een introductie tot het betere moderne gezelschapsspel. Zoek iemand in je omgeving die je kan helpen of trek naar een spellenclub en smeek om een spoedcursus. Vergeet daarbij ook zeker niet regelmatig onze website en blog eens te bezoeken, want we bieden je met plezier een schat van informatie aan die je kan helpen om geen mal figuur te slaan.

Samengevat zou ik dus een simpele oproep willen doen. Als je niet vertrouwd bent met gezelschapsspellen, vergeet dan alles wat je er al van weet. We zijn namelijk niet meer de slaaf van de dobbelsteen, maar we krijgen een eigen wilsbeschikking. Wij bepalen wat er moet gebeuren en onze medespelers proberen dat te verhinderen. Zo ontstaat er een hoge interactiviteit waarbij het tactisch vernuft en strategische keuzes de bovenhand halen op het geluk. Er is hierdoor ook een markt voor spellen voor volwassenen en oudere kinderen ontstaan. Gezelschapsspellen zijn zeker niet iets dat uitsluitend voor kinderen is voorbehouden. Natuurlijk zijn er nog massa’s spellen die we gezellig met het gezin kunnen spelen, maar onze hobby gaat véél verder.

Eén ding is echter nog hetzelfde gebleven. We zitten nog steeds uren en uren aan de speltafel, maar het verschil is wel dat het nu niet voor één spelletje Monopoly of Risk is (waar geen einde aan lijkt te komen), maar voor een spelsessie van meerdere spellen. En waar je zeker geen schrik voor moet hebben is dat je na een half uurtje uitgeschakeld bent en maar TV gaat kijken omdat je medespelers nog enkele uurtjes verder doen, want vroegtijdige uitschakeling is iets wat tegenwoordig volledig is afgeschaft. De spellenindustrie heeft een revolutie doorgemaakt. Als je deze gemist hebt is het echter nog niet te laat: Vergeet de klassiekers! Reset je geheugen en start opnieuw zonder vooroordelen.